Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Η Ευρώπη στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο

Τα αίτια...

Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος άρχισε όταν η Γερμανία θέλησε να καλύψει τις ανάγκες της σε πρώτες ύλες, καύσιμα και αγορές μέσω της αναδιανομής του παγκόσμιου πλούτου και των αποικιών. Εμείς και η Βρετανία ελέγχαμε τις περισσότερες αποικίες και τα συμφέροντά μας θίχτηκαν απο την πολιτική αυτή των Γερμανών. Εμείς είχαμε κατακτήσει τις αποικίες αυτές με μεγάλες θυσίες και στον οικονομικό τομέα αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό, διενεργώντας πολέμους που πολύ μας στοίχισαν. Τώρα η Γερμανία ήθελε να καρπωθεί τα δικά μας κεκτημένα για να καλύψει τις δικές της ανάγκες... Επίσης εμείς θέλαμε να αποκαταστήσουμε το γόητρό μας και να ανακτήσουμε την Αλσατία και τη Λωρραίνη, που είχαμε χάσει στο Γαλλογερμανικό πόλεμο του 1870 - 1871 και αυτό δημιούργησε επιπλέον ένταση στις σχέσεις μας με τη Γερμανία. Θεωρήσαμε οτι αδικούμαστε απο την πολιτική αυτή των γερμανών γιατί θίγονταν τα εθνικά μας συμφέροντα. Έτσι επιδοθήκαμε σε μια σειρά απο στρατιωτικές επενδύσεις ωστε να αποφύγουμε τον πόλεμο θεωρώντας οτι αν υπερείχαμε σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς σε σχέση με τους Γερμανούς, αυτοί θα μας φοβούνταν και δεν θα έφταναν να θίξουν τα συμφέροντά μας με το να μας επιτεθούν ανοιχτά. Όσο εμείς αυξάναμε τον οπλισμό μας τόσο οι Γερμανοί έκαναν το ίδιο με αποτέλεσμα και οι δύο να φτάσουμε να σπαταλούμε ένα πολύ σημαντικό μέρος του προυπολογισμού μας σε πολεμικές δαπάνες.

Τα γεγονότα...

Γρήγορα καταλάβαμε οτι εμείς, η βρετανία και η Ρωσία είχαμε κοινά συμφέροντα και αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε. Το 1907 ονομάσαμε τη συμμαχία μας "τριπλή Αντάντ" και σ' αυτή προστέθηκαν αργότερα και άλλες χώρες. Αντίστοιχα γύρω απο τη Γερμανία συσπειρώθηκαν η Αυστροουγγαρία και η Ιταλία. Η κατάσταση ήταν έκρυθμη αλλά κανείς μας δεν περίμενε να γίνει πόλεμος. Όλοι πιστέυαμε πως ένας πόλεμος δεν θα ωφελήσει κανέναν και πως πόλεμος δεν θα γίνει ποτέ ξανα. Όμως οι πεποιθήσεις μας διαψέυστηκαν...
Η αφορμή δόθηκε όταν στο σαράγεβο της Βοσνίας δολοφονήθηκε ο διάδοχος του Αυστριακού θρόνου Φραγκίσκος Φερδινάνδος και η σύζυγός του, απο έναν Σέρβο εθνικιστή. Η Σερβία εν τω μεταξύ είχε πάρει το δικό μας μέρος και είχε συμμαχήσει μ' εμάς. Τότε η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία. Εμείς και η ρωσία, που είχαμε συμμαχήσει με τη Σερβία, αμέσως δηλώσαμε οτι θα την βοηθήσουμε στον πόλεμο που της κύρηξε η αυστροουγγαρία. Η γερμανία θεώρησε οτι η σύμμαχός της, Αυστροουγγαρία, κινδυνέυει απο 'μας και μας κύρηξε τον πόλεμο.
Η Γερμανία για να επιτεθεί σ' εμάς αναγκάστηκε να καταλάβει το Βέλγιο, που βρισκόταν ανάμεσά μας. Το Βέλγιο είχε συμμαχήσει με την Αγγλία και η Αγγλία για να το υπερασπιστεί κύρηξε τον πόλεμο στη Γερμανία... μετά απο μικρό χρονικό διάστημα σχεδόν όλες οι Ευρωπαικές χώρες είχαν κυρήξει πόλεμο σε τουλάχιστον μια αντίπαλη Ευρωπαική χώρα.

Τα κύρια μέτωπα του πολέμου ακολούθησαν την εξής μορφή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου